Poučení z čínské dietologie

Na otázky typu jsou jablka nebo hrušky zdravější?, je lépe jíst vařenou nebo syrovou stravu?, je vhodné pravidelně jíst ostrá koření? ... neexistují absolutní odpovědi.

Každý z Vás je osobnost s určitým genetickým základem, prostředím, ve kterém nyní žije, lidmi, kteří jej obklopují a především zdravotní kondicí, formovanou dosavadním životním a stravovacím způsobem. Správná výživa je komplexní problematika, a její doporučování vždy musí vycházet z konkrétního zdravotního a konstitučního stavu každého jednotlivce.

Proto pro všechny s hlubším zájmem o zdravotně prospěšné stravování podle TCM doporučuji další studium detailnějších knih (kupř. Petr Hoffmann: Od pramene čínské medicíny), vyzkoušení diagnostických a konstitučních TCM testů ( Test jin/jang, Test 5 elementů, Test Dobrý jazyk a Diagnostický test Pramínky lemované kamínky) - vše naleznete na www.patentnimedicina.cz i dalších doporučení, které tyto webové stránky nabízejí a hlavně experimentování v kuchyni.

Při postupně zlepšující se výživě a tím i zdravotním stavu bude každý z Vás lépe cítit energie, jenž mu jednotlivé potraviny a jídla dodávají a přispívají tak k všeobecné pohodě a tedy i pocitu zdraví.