Citát: Vší silou a s radostí sledovat nejbližší cíl, je jediná cesta, jak dospět k tomu nejvzdálenějšímu.

Zima (začíná 21.12.)

Zima je symbolizována elementem vody. V životě člověka tento element představuje stáří a klid, ale také moudrost a vnitřní bohatství. V rozsahu dne element vody zastupuje noc. Typickou chutí je slaná, jenž najdeme ve všech "mořských" produktech. Odpovídající orgány ledviny a močový měchýř jsou zvláště citlivé na prochladnutí, a proto je třeba v zimě tyto orány ochraňovat pomocí zahřívajících jídel (a teď si představte co v našem těle nadělá všechno to tropické ochlazující ovoce anebo zmrzliny pojídané v zimě!).

Z tohoto pohledu jsou i původně u nás typické "křížaly" v zimě energeticky vhodnější než čerstvé ovoce. Dobře ochráněné a v teple udržované ledviny nám zajišťují vitalitu. K ideálním zimním jídlům patří nejrůznější polévky, "jídla vařená v jednom hrnci", zapečená jídla, kompoty a vařené obiloviny.

Typické potraviny vody jsou mořské i sladkovodní ryby.

Nejvhodnější kuchyňská úprava: pečení

Příklad potravin typických pro element voda:

Obiloviny: divoká rýže, kroupy Luštěniny: sója

Zelenina a ovoce: lilek, zelí

Živočišné bílkoviny: losos, sardinky, tuňák, makrely

Ostatní: mořské řasy, mořská sůl, minerální vody

Detoxikace

Játra jsou důležitým orgánem pro detoxikaci organismu. Je dobré, aby jaterní čistící kůře předcházela střevní čistící kůra. Jakékoliv toxiny, které zhoršují činnost jater mají dopad na celkové zdraví. Játra mají i trávicí funkci. Produkují okolo 1 – 1,5 litru žluči za den. Žluč je složitý roztok, který obsahuje hlavně žlučové kyseliny a cholesterol. Pokud se žluč příliš zahustí, vznikají blátivé zátky až kaménky různého složení. Tyto nánosy zabraňují nejen kvalitnímu trávení, ale i detoxikační funkci jater. Uvnitř se mohou skrývat různé mikroorganismy, např. salmonely, staphylokoky, streptokoky apod. Tyto nánosy také zabraňují správnému metabolismu cholesterolu. Z toho vyplývá, že pro zdravou funkci organismu je třeba jaterní žlučovody čistit. Před jaterní očistou se doporučuje absolvovat střevní očistu hydro-colonem nebo klystýry a ledvinovou očistu pomocí léčivých bylin. Při jaterní očistě uvidíte, jak se tělo zbavuje mazlavé cholesterolové hmoty, různých kaménků i střevních koprolitů. Jaterní očistu je vhodné na počátku opakovat 6× po 2 – 6 týdnech. Efekt nastává obvykle až po 3. očistě, protože každá očista odstraní jen část nánosů ze žlučovodů a žlučníku.

Očista podle Antonie Mačingové

Pomoci svému tělu správně fungovat a vyrovnat se s nemocí můžete i správně zvolenou stravou. Slovenská expertka na zdravou výživu sestavila kompletní 28denní detoxikační plán, jehož cílem je tělo očistit a zbavit škodlivin, které se v něm nashromáždily. Základem je odstranit překyselení organismu, čímž dosáhnete harmonizace vnitřního prostředí. Díky očištění těla se můžete zbavit i dalších neduhů, které způsobily usazené jedy v těle – např. únavy, bolestí hlavy, alergií apod.