Citát: S duchem je to stejné jako se žaludkem. Je třeba mu dávat jen to, co je schopen strávit.

Podzim (začíná 22.9.)

Podzim je doba sklizně, ale také představuje pomalé rozloučení se s létem, smutek. V průběhu každého dne podzim představuje večer. Zastupujícím elementem je kov a z orgánů jsou to plíce a tlusté střevo. Element kovu je ve stravě vyjádřen ostrou chutí, která rozproudí energii v organizmu.

K typickým potravinám elementu kov patří například zázvor a nápoje z něj. Obecně se podle TCM na podzim a v zimě mají podávat především jídla delší dobu vařená.

Nejvhodnější kuchyňská úprava: delší vaření

Příklad potravin typických pro element kov:

Obiloviny: dlouhozrná rýže

Luštěniny: bílé fazole

Zelenina a ovoce: ředkvičky, ředkve, pórek, kedlubny, cibule, křen, pažitka, česnek

Živočišné bílkoviny: sýry s modrou plísní, zaječí maso

Ostatní: mátový čaj, chili

Detoxikace

Játra jsou důležitým orgánem pro detoxikaci organismu. Je dobré, aby jaterní čistící kůře předcházela střevní čistící kůra. Jakékoliv toxiny, které zhoršují činnost jater mají dopad na celkové zdraví. Játra mají i trávicí funkci. Produkují okolo 1 – 1,5 litru žluči za den. Žluč je složitý roztok, který obsahuje hlavně žlučové kyseliny a cholesterol. Pokud se žluč příliš zahustí, vznikají blátivé zátky až kaménky různého složení. Tyto nánosy zabraňují nejen kvalitnímu trávení, ale i detoxikační funkci jater. Uvnitř se mohou skrývat různé mikroorganismy, např. salmonely, staphylokoky, streptokoky apod. Tyto nánosy také zabraňují správnému metabolismu cholesterolu. Z toho vyplývá, že pro zdravou funkci organismu je třeba jaterní žlučovody čistit. Před jaterní očistou se doporučuje absolvovat střevní očistu hydro-colonem nebo klystýry a ledvinovou očistu pomocí léčivých bylin. Při jaterní očistě uvidíte, jak se tělo zbavuje mazlavé cholesterolové hmoty, různých kaménků i střevních koprolitů. Jaterní očistu je vhodné na počátku opakovat 6× po 2 – 6 týdnech. Efekt nastává obvykle až po 3. očistě, protože každá očista odstraní jen část nánosů ze žlučovodů a žlučníku.

Očista podle Antonie Mačingové

Pomoci svému tělu správně fungovat a vyrovnat se s nemocí můžete i správně zvolenou stravou. Slovenská expertka na zdravou výživu sestavila kompletní 28denní detoxikační plán, jehož cílem je tělo očistit a zbavit škodlivin, které se v něm nashromáždily. Základem je odstranit překyselení organismu, čímž dosáhnete harmonizace vnitřního prostředí. Díky očištění těla se můžete zbavit i dalších neduhů, které způsobily usazené jedy v těle – např. únavy, bolestí hlavy, alergií apod.